Czy gluten i laktoza w diecie są niebezpieczne? Omówienie nietolerancji i alergii pokarmowych związanych z glutenem i laktozą. Fakty i mity dotyczące zasad dietetycznych.
PLATFORMA MOODLE bezpłatne szkolenie dostępne jeszcze do niedzieli 11.02.2024
PROWADZĄCA: dr n. med. Natalia Wittek – Smorąg
CELE SZKOLENIA: Czynniki predysponujące do rozwoju alergii bądź nietolerancji. Różnica między nietolerancją a alergią pokarmową. Mechanizm reakcji alergicznej
i nietolerancji. Reakcje krzyżowe w alergii. Alergie pokarmowe u dzieci i młodzieży – najczęstsze alergeny pokarmowe, omówienie możliwych objawów alergii. Nietolerancja na gluten a alergia. Nietolerancja laktozy a alergia. Objawy i skutki zdrowotne. Omówienie zasady diety bezglutenowej (problem „ukrytego” glutenu)
oraz diety bezlaktozowej. Fakty i mity dotyczące zasad dietetycznych.
MIEJSCE SZKOLENIA: Platforma Moodle
Webinarium 109
SERDECZNIE ZAPRASZAMY