Jesteś tutaj: strona główna » Program “Zdrowe dziecko – zdrowy dorosły. Stop z otyłością i złymi nawykami żywieniowymi.”
Program “Zdrowe dziecko – zdrowy dorosły. Stop z otyłością i złymi nawykami żywieniowymi.”
Przedszkole Miejskie nr 12
W ramach programu „Zdrowe dziecko- zdrowy dorosły” dzieci z grupy 1 i 2 rozmawiały na zajęciach o owocach. Każde z dzieci przyniosło do przedszkola jeden z owoców: gruszkę, jabłko lub banana, aby wspólnie wykonać mus owocowy. Przedszkolaki mogły owoce dotknąć, powąchać, a także każde z osobna spróbować. Na zakończenie zajęć przedszkolaki wrzucały do miski obrane owoce, a pani nauczycielka rozdrabniała je blenderem na mus. Wszystkim bardzo smakowało.
Dzieci z grupy 2 z przygotowanych składników pod nadzorem nauczycielki wykonały chlebek bananowy. Omówiły podczas zajęć jakie wartości odżywcze ma banan oraz dlaczego warto jeść zdrowe słodycze. Na zakończenie zajęć ze smakiem zjadły przygotowany przez siebie chlebek. Maluchy przygotwały także z pomocą nauczyciela sałatkę jarzynową.
Przedszkolaki z grupy 2 miały również okazję sadzić różne warzywa oraz siać nasiona. Do specjalnie przygotowanych dla nich doniczek z ziemią dzieci wsadzały buraki, korzenie pietruszki, czosnek, cebulkę. Zasiały również nowalijki oraz kwiaty.
Przedszkolaki z grupy 4 samodzielnie przygotowywały sałatkę owocową. Dzieci przyniosły do przedszkola banany, gruszki, jabłka, melona, mango, śliwki, winogrono. Pod nadzorem pań samodzielnie kroiły owoce na sałatkę, aby później ze smakiem ją zjeść.
Przedszkolaki z grupy 5 pod nadzorem nauczycielki upiekły chleb. Podczas zajęć dzieci omówiły z nauczycielką jakie rodzaje chleba znają, z jakich mąk powstają, jakie można dać do nich dodatki. Dowiedziały się także, dlaczego warto piec własne pieczywo i jakie konserwanty i dodatki piekarnie dodają do chleba, które niekoniecznie chcemy, aby tam były. Na zakończenie ze smakiem zjadły przygotowane przez siebie pieczywo.
Dzieci zrobiły również sok marchewkowo- jabłkowy, koktajl owocowo- mleczny, szaszłyki owocowe, świętowały dzień dyni- przedszkolaki poprzebierane na pomarańczowo i żółto wykonywały różne zadania sportowe: turlały dynie, podawały sobie dynie górą i dołem ustawione w rzędach, grały w kręgle z wykorzystaniem dyni. Dzieci pod nadzorem nauczycielki upiekły także dyniowe babeczki i wykonały dyniowe lampiony.
W przedszkolu nr 12 we wrześniu rozpoczęła się akcja samodzielnie przygotowywanych śniadań. Co dwa tygodnie w środę dzieci będą mogły wybierać sobie jakie chcą zjeść pieczywo i co na nie położyć. Dodatkowo grupa najstarsza sama posmaruje sobie kanapki masłem. Przedszkolaki do wyboru będą miały serki, wędlinę, pasty oraz przeróżne warzywa. Na dokładki dla chętnych będzie również dżem 100% owoców.
Odbył się konkurs recytatorski „Dbam o zdrowie”. Chętne dzieci mówiły wierszyki zachęcające innych do zdrowego stylu życia: o owocach, warzywach, witaminach. Wszystkie dzieci otrzymały dyplomy za udział w konkursie oraz książki zakupione z dotacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Ponadto odbył się tydzień edukacyjny „Piramida smaków – piramida zdrowia”. Dzieci codziennie poznawały inne piętro piramidy żywienia. Dowiedziały się dlaczego ruch jest tak ważny w naszym życiu, poznały wszelkiego rodzaju warzywa i owoce (które mogły wąchać, dotykać oraz smakować), produkty zbożowe, mleczne. Dowiedziały się także, które produkty powinniśmy jeść kilka razy dziennie, a których unikać. W każdej grupie przygotowano jakąś zdrową potrawę. Przedszkolaki przygotowały także plakaty i prace plastyczne związane ze zdrowym odżywianiem.
Galeria zdjęć :
Przedszkole Miejskie nr 13
Za nami półmetek programu ZDROWE DZIECKO – ZDROWY DOROSŁY.
W tym czasie w naszym przedszkolu odbyło się wiele interesujących wydarzeń promujących nie tylko zdrowe odżywianie, ale także ruch i aktywność fizyczną.
Każdego smakosza ucieszyło zapewne ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA zorganizowane w październiku 2022. Przed przedszkolem zorganizowane zostało stoisko dla rodziców i dzieci. Dla każdego mieszkańca Królestwa Zielonej Polany przygotowane zostały nie tylko pieczone ziemniaki ze zdrowymi posypkami warzywnymi, ale także chrupiące marchewki, jogurty oraz zdrowe przekąski.
W trakcie trwania programu Dzieci zrealizowały szereg tematów globalnych pozwalających przyswoić tematykę wpisującą się w ramy programu Zdrowe dziecko- zdrowy dorosły. Jednym z takich tematów było hasło: OWOCE JESIENIĄ dzieci z różnych grup wiekowych zapoznawały się wówczas z popularnymi w naszym kraju jesiennymi przysmakami. Odwiedzały pobliski targ oraz szukały w ogrodzie drzew owocowych przy okazji dowiadując się, że najważniejszym elementem piramidy zdrowia jest ruch! Oprócz aktywności fizycznej zorientowały się, że polskie owoce są przepyszne podczas jesiennej degustacji dżemów i powideł przygotowanych przez ich babcie i rodziców. Znów okazało się, że domowe przetwory są o wiele smaczniejsze i zdrowsze aniżeli te sklepowe. Odbyło się wiele zabaw ułatwiających wielozmysłowe poznanie owoców rodzimych i egzotycznych. Część grup zdecydowała się na samodzielne przygotowanie zdrowych smakołyków jak np. suszone owoce lub ciasto śliwkowe.
Oczywiście przedszkolaki zapoznawały się również z przysmakami warzywnymi. Podczas organizowanego w przedszkolu Dnia Marchewki degustowały pyszne ciasto marchewkowe przygotowane przez rodziców oraz podczas zajęć dowiedziały się o cennych właściwościach tego warzwa. Marchewki jedliśmy surowe, upieczone w cieście, wyciskaliśmy sok, a nawet degustowaliśmy chipsy marchewkowe.
Dzieci poznały wszystkie warzywa ; część podczas codziennych zajęć edukacyjnych , część realizując projekt edukacyjny WARZYWA
i OWOCE. Młodsze dzieci utrwalały nazwy warzyw, rozwiązywały zgadywanki i samodzielnie komponowały zdrowe kanapki. Wzięły również udział w zakupionej przez Radę Rodziców grze tropiącej, podczas, której dowiedziały się skąd się biorą: mleko i jajka oraz jakie jest ich znaczenie dla zdrowia. Starszaki wyszukiwały i prezentowały ciekawostki dotyczących warzyw i ich wartości odżywczych, uczestniczyły w zajęciach w zagrodzie edukacyjnej („Droga mleczna”) i uczestniczyły w konkursach np. „Zdrowie na talerzu” zorganizowanym przez PM 4 w Lublińcu oraz ogólnopolskim konkursie plastycznym „Z moją rodziną o zdrowie dbam, pokażę to wam”
Jedna z grup postanowiła samodzielnie upiec przepyszny chleb, pełen naturalnych składników oraz zdrowych ziaren- smakował wybornie! W innej grupie ustanowiono 1 raz w tygodniu „Dzień zdrowej przekąski” podczas którego dzieci wraz z nauczycielami zajadają się orzechami, migdałami, suszonymi owocami i warzywnymi chipsami.
Podsumowaniem projektu były wspólne z rodzicami warsztaty kreatywne „Warzywne kukiełki”, podczas których powstali warzywno – owocowi bohaterowie oraz warsztaty „Zdrowa sałatka”, podczas których każda z rodzin przygotowała swoja ulubioną sałatkę warzywną
W przedszkolu odbyło się również spotkanie z panią doktor D. Rynkiewicz oraz jej asystentem – pluszowym kotkiem, który zachorował jedząc niezdrowe produkty. Przedszkolaki rozmawiały z panią doktor o zdrowym odżywianiu oraz znaczeniu higieny i aktywnego stylu życia dla zdrowia.
Wszystkie przedszkolaki zapoznały się PIRAMIDĄ ZDROWIA , w której bardzo ważną rolę odgrywa ruch i aktywność fizyczna, dlatego też w ramach realizacji Programu odbyły się liczne spotkania z przedstawicielami rozmaitych dyscyplin sportowych- trener karate, trener tenisa, trener badmintona – podczas, których dzieci mogły zapoznać się z wybranym sportem oraz spróbować własnych sił podczas krótkiego treningu. Ponadto dzieci chętnie uczestniczą w zajęciach ruchowych proponowanych przez nauczycieli grup oraz spacerach i pieszych wycieczkach.
9 lutego 2023 dla wszystkich przedszkolaków odbyła się projekcja filmu „Dbam
o zdrowie”. Dzieci utrwaliły wiadomości dotyczące zdrowego odżywiania i Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia oraz wykonywały karty pracy dotyczące poszczególnych poziomów piramidy. Nauczyciele przypomnieli jak ważne są poszczególne grupy produktów dla naszego zdrowia.
Ponieważ jak mawiają dorośli „Przykład idzie z góry”- niezwykle dla nas ważne jest, aby również rodzice zostali zaangażowani w aktywne uczestnictwo w realizacji programu „Zdrowe dziecko-zdrowy dorosły”. Oprócz udziału w warsztatach i przygotowaniach do codziennych przedszkolnych zajęć rodzice zostali zaproszeni na warsztaty z panią Pauliną Konrad pt: „ Jak wyeliminować cukier z diety- zdrowe przekąski”. Podczas spotkania rodzice dowiedzieli się o zdrowych i smacznych zamiennikach wszechobecnego cukru.
Przedszkole opracowuje i przesyła do rodziców NEWSLETTER PM13, w którym nie tylko informuje Rodziców o podjętych działaniach, ale również dzieli się ciekawymi przepisami na zdrowe posiłki. Jednym z „wyzwań” dla rodziców było codzienne (przez tydzień) fotografowanie swojego drugiego śniadania- oczywiście warunkiem było przygotowanie zdrowego, kolorowego i apetycznego zestawu.
W ramach promowania aktywności ruchowej rodzice dzieci z PM13 zaangażowali się w „Sportowy pojedynek rodzin” zorganizowany przez PM 5 w Pabianicach.
Bardzo ważnym elementem w realizacji programu edukacyjnego „Zdrowe dziecko –zdrowy dorosły” były szkolenia i warsztaty dla intendentów i pracowników kuchni. To oni w pierwszej kolejności odpowiadają za komponowanie i przygotowywanie posiłków dla dzieci, dlatego dostrzeżenie ich udziału i wyposażenia ich w aktualną wiedzę dotycząca zdrowych, zbilansowanych posiłków było niezwykle potrzebne. Podobnie, jak rady szkoleniowe dla nauczycieli, dzięki, którym zainspirowali się i bardzo aktynie zaangażowali się w przygotowywanie zajęć i działań o tematyce zdrowotnej, a tym samym realizację projektu.
Przedszkole Miejskie nr 14
Każdy dorosły wie, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, które powinno składać się z pełnowartościowych składników, aby dać energię na dalszą część dnia. Dlatego w naszym przedszkolu (PM 14) w tym roku również postanowiliśmy kontynuować akcję „Zdrowo jemy- posiłki sami przygotowujemy”. W każdy poniedziałek dzieci z grup starszych (IV,V, VI) przygotowują samodzielnie śniadanie robiąc kanapki z różnych produktów, takich jak: pieczywo, masło wędlina, pasztet czy ser oraz dodatków (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, itp.). Podczas robienia kanapek przedszkolaki kształcą odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Własnoręcznie wykonane kanapki są zjadane z apetytem i często dzieci pokonują niechęć do niektórych produktów.
Uczmy więc nasze dzieci zdrowych nawyków już w dzieciństwie, aby mogły wprowadzać je także w swojej diecie w wieku dojrzewania i wieku dorosłym.
27 października br. w Przedszkolu Miejskim Nr 14 odbył się niezwykły Bal Jesieni – owocowo – warzywny. Poprzedzające dni balu pozwoliły dzieciom poznać wartości odżywcze, jakie posiadają owoce i warzywa podczas zajęć organizowanych w grupach. Dzięki pomysłowości i zaangażowaniu rodziców dzieci pojawiły się w przepięknych owocowych i warzywnych strojach. Na balu pojawiły się: jabłuszka, gruszeczki, śliweczki, truskawki, marchewki, ogórki, dynie, fasolki… Przedszkolaki bawiły się i tańczyły przy znanych i lubianych piosenkach o tematyce warzywno- owocowej. Były też pląsy w kółeczkach oraz oczywiście pociąg owocowo- warzywny. Szczególną atrakcją dla dzieci okazały się konkursy, w których dzieci mogły spróbować swoich sił. Po obiedzie grupa starszaków zaprosiła młodszych kolegów i koleżanki do obejrzenia inscenizacji do wiersza Jana Brzechwy „Na straganie” przygotowanej przez nauczycielki: Ewę Kobyszewską i Sylwię Pawłowską.
Było kolorowo, smacznie, wesoło i zdrowo – po prostu wspaniale!
A głównym celem balu było zachęcenie dzieci do spożywania warzyw i owoców, których nie powinno brakować w diecie każdego przedszkolaka.
Chyba nie ma takiego dziecka, które nie lubi czekolady. Dlatego zorganizowaliśmy dla naszych przedszkolaków słodkie warsztaty czekoladowe. Podczas zajęć dzieci miały okazję poznać etapy produkcji czekolady – począwszy od jej głównego składnika – kakaowca, po ostateczny produkt jakim jest tabliczka czekolady. Dowiedziały się też, jakie skrywa tajemnice. Potrafi poprawić nam nastrój, dodaje energii, zawiera cenne składniki odżywcze, jak magnez czy żelazo oraz witaminy (A, D, E, K…) i kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6). Staraliśmy się jednak uświadomić dzieciom, że spożywana w dużych ilościach szkodzi naszemu zdrowiu. I tak wysoka zawartość tłuszczów sprzyja nadwadze. Ma też niekorzystny wpływ na nasze zęby i przyczynia się do powstawania próchnicy. Z tych powodów trzeba ją spożywać w rozsądnych ilościach. Po zdobyciu wiedzy teoretycznej dzieci przy stolikach przystąpiły do części praktycznej, wykonania własnej czekoladki. Ten dzień dla wszystkich na pewno był pachnący, słodki i dostarczył wiele radości.
4 listopada w Przedszkolu Miejskim Nr 14 królowała DYNIA i kolor pomarańczowy. W związku z realizacją programu „Zdrowe dziecko – zdrowy dorosły. Stop z otyłością i złymi nawykami żywieniowymi” postanowiliśmy uczcić i przybliżyć to urodziwe warzywo z powodu jego walorów odżywczych i zdrowotnych. Podczas całego dnia dzieci poznały wielką różnorodność dyń i wzbogaciły wiedzę na ich temat. W grupach odbyły się liczne zabawy z dynią w roli głównej. Przedszkolaki oglądały, porównywały i segregowały dynie ze względu na wielkość, kolor, kształt oraz zobaczyły, jak wyglądają i co ukrywają w środku. Wykonały też piękne dyniowe prace plastyczne, które zawisły w naszej przedszkolnej galerii. W ciągu dnia przedszkolaki miały możliwość przekonać się, jak smakują dyniowe potrawy (zupa, surówka, ciasto), które przygotowały dla nas panie kucharki. Oczywiście poznały też właściwości dyni i wszyscy zgodnie przyznali, że warto polubić to piękne warzywo !
Dnia 28 września obchodziliśmy w Przedszkolu Miejskim Nr 14 Dzień Jabłka. Głównym celem zorganizowanych zajęć i zabaw było zachęcanie dzieci do spożywania jabłek pod różnymi postaciami ze względu na ich walory zdrowotne i odżywcze. W przedszkolu od samego rana roznosił się zapach aromatycznych jabłek. Dzieci przyszły ubrane na kolor „jabłuszkowy”, a w przedszkolnym menu królowały dania z jabłkami. W ciągu dnia dzieci poszerzały wiedzę o jabłkach. Poznały różne ich odmiany, określały wielkość, kolor, zapach, smak. Zapoznały się z cyklem życia jabłoni oraz budową jabłka, rozmawiały o potrawach i przetworach z jabłek oraz o ich znaczeniu dla naszego zdrowia. Wszystkie kolejne zabawy podczas pobytu dzieci w przedszkolu dotyczyły oczywiście jabłek. Były to zabawy ruchowe, ze śpiewem, dydaktyczne, naśladowcze, konkursy i zagadki. Dzieci w grupach wykonały też pyszne smakołyki z jabłkami- soki, sałatki, jabłuszkowe ludziki a nawet upiekły ciasto. Nasze działania mają zachęcić dzieci do sięgania po jabłka, bo to źródło zdrowia i witamin.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.
W dniu 15 marca obchodziliśmy w przedszkolu Dzień Piekarza i Chleba, wtedy też przypada wspomnienie patrona piekarzy – Św. Klemensa. Jak powszechnie wiadomo chleb w naszej tradycji ma ogromne znaczenie. Celem naszego święta było przybliżenie przedszkolakom wiadomości na temat historii powstawania chleba i jednocześnie uświadomienie ich, że pieczywo zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Już w trakcie śniadania dzieci mogły skosztować różne rodzaje pieczywa: ciemne i jasne. W dalszej części dnia w poszczególnych grupach odbyły się zajęcia edukacyjne, podczas których dzieci poznały tajniki produkcji i wypieku chleba. Między innymi obejrzały prezentację multimedialną „Od ziarenka do bochenka”, na podstawie której dowiedziały się jak długa jest droga i ciężka praca wielu osób, zanim chleb trafi na nasze stoły. Z zaciekawieniem słuchały przysłów związanych z chlebem, rozwiązywały zagadki i wesoło bawiły się przy piosence ,,Mało nas do pieczenia chleba”. W dalszej części oglądały i dotykały ziaren różnych zbóż oraz odróżniały mąkę żytnią od pszennej. Przy okazji zwróciliśmy uwagę na zdrowe odżywianie, informując dzieci, że najzdrowszy dla nas jest chleb razowy z ziarenkami, natomiast jedzenie słodkich wypieków: ciast, pączków, drożdżówek jest mniej zdrowe i powinniśmy je jeść z umiarem. Dużą radość sprawiły naszym przedszkolakom zabawy z masą solną, z której formowały różne gatunki pieczywa. Na zakończenie działań przybyli do nas szczególni goście – Pan Mariusz i Pan Tomasz, którzy są piekarzami. Opowiedzieli dzieciom o etapach wypieku chleba, pokazali zakwas i ciasto chlebowe, które każdy mógł powąchać i dotknąć, a następnie uformować swoją bułeczkę. Potem czekaliśmy na efekt końcowy. Zapach pieczonych bułeczek roznosił się wkoło. Przyszedł czas na degustację. Nasze wypieki były smakowite.
W ramach promowania zdrowego stylu życia, w dniach 22-23 listopada, w Przedszkolu Miejskim Nr 14 został zorganizowany Jarmark Zdrowej Żywności. Każda grupa przygotowała potrawy, przekąski z owoców, warzyw i innych zdrowych produktów. Do akcji włączyli się również rodzice przygotowując własne smakołyki w domu. Wśród zdrowej żywności znalazły się między innymi: sałatki owocowo- warzywne, chlebki bananowe, placuszki jabłuszkowe, babeczki marchewkowe, dyniowe, brownie z fasoli, soki ze świeżo wyciskanych owoców, tortille warzywne, pudding z nasion chia, kuleczki otrębowe, chipsy buraczane i jabłkowe – wszystko świeże i pachnące. Wszyscy ze smakiem degustowali różnorodnych potraw. Celem akcji było zachęcenie dzieci i rodziców do zdrowego trybu odżywiania się i samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków.
Wybieranie zdrowych produktów to świadome dbanie o swoje zdrowie.
Dnia 26 października w grupie VI odbyło się spotkanie z rodzicami pod hasłem: „Jesienny zawrót głowy”. W pierwszej części dzieci przedstawiły krótki program artystyczny, w którym m.in. zainscenizowały wiersz Jana Brzechwy pt. „Na straganie”. Następnie do występów zostali zaproszeni rodzice, którzy wcielili się w role warzyw, a ich występ został nagrodzony brawami.
Głównym punktem spotkania było kiszenie kapusty. Z doświadczenia wiemy, że czynność ta jest zapomniana przez młodych rodziców, dlatego zaprosiliśmy ich do działań praktycznych, aby mogli docenić walory tego specjału kuchni polskiej. W czasie pracy dzieci miały okazję popróbować szatkowanej kapusty, pomagały w tarciu marchewki, soliły, mieszały ugniatały kapustę, a na koniec wkładały do słoików. Wspólna praca dostarczyła dzieciom wiele zabawy i radości.
Zachęcamy więc rodziców, opiekunów do kultywowania tradycji wykonywania kiszonek, które są skarbnicą substancji odżywczych i posiadają właściwości prozdrowotne. Dzieci zdobywają też nowe doświadczenia, poszerzają wiedzę i rozwijają umiejętności manualne. Ponadto wspólne działania w przygotowywaniu różnych potraw, posiłków, pozwalają rodzicom spędzać razem z dziećmi czas w miłej atmosferze.
W przedszkolu odbył się również cykl zajęć pszczelarskich, podczas których odbyło się spotkanie z pszczelarzem, który opowiedział o swojej pracy, a także o etapach rozwoju pszczół. Podczas warsztatów „Świece woskowe, czyli jak pszczoły pomogły rozświetlić świat”, dzieci poznały proces powstawania wosku pszczelego. Natomiast podczas warsztatów „Miodobranie- skąd się bierze miód” poznały proces powstawania miodu, przymierzały strój pszczelarza i degustowały różne rodzaje miodu.
Zajęcia „Jesienne przetwory”- była to okazja do rozmów o tym, jakie dary natura daje nam jesienią. Ponadto dzieci dowiedziały się, w jaki sposób możemy przechowywać, przetwarzać owoce i warzywa, by w zimie móc korzystać z bogactwa witamin i mikroelementów w nich zawartych. Podczas działań dzieci rozpoznawały dotykiem zgromadzone w koszu warzywa, następnie je opisywały. Głównym punktem zajęcia było wspólne kiszenie ogórków, a na zakończenie dzieci mogły skosztować przetworów z różnych owoców i warzyw. Wszystkie zadania dzieci wykonywały z zaangażowaniem i entuzjazmem. Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza i doświadczenia przyczynią się do spojrzenia łaskawszym okiem na omijane do tej pory przez dzieci owoce czy warzywa.
Dzieci wybrały się również do ogródków działkowych im. St. Staszica, żeby poszukać darów z sadu i ogrodu w naturalnym środowisku. Miały okazję przyjrzeć się zmianom zachodzącym w przyrodzie, a także pracom wykonywanym w okresie jesieni. Sympatyczni działkowicze pozwolili nam wejść na swoje działki, aby z bliska zobaczyć owocowe drzewa, krzewy, warzywne grządki i jesienne kwiaty. Rozpoznawaliśmy je, a później mogliśmy skosztować zerwanych prosto z drzewa jabłuszek oraz innych jesiennych owoców (maliny, jeżyny, borówki, winogrono, gruszki i śliwki). Wszystkie nam bardzo smakowały. Do przedszkola dostaliśmy jabłka, z których wykonamy coś pysznego w Dniu Jabłka.
Galeria zdjęć :
W dniu 17 października 2022 r. Krzysztof Muszyński – główny konsultant PODNiDM odbył konsultacje grupowe z 37. nauczycielami trzech przedszkoli z powiatu pabianickiego, które przystąpiły do programu „Zdrowe dziecko – zdrowy dorosły. Stop z otyłością i złymi nawykami żywieniowymi” w roku szkolnym 2022/2023.
Konsultacje te odbyły się online na platformie Teams. Miały one na celu zapoznanie nauczycieli z działaniem i funkcjonalnością platformy do nauki zdalnej.
Nabyte na konsultacjach umiejętności uczestnicy wykorzystali podczas szkoleń pt: Czynniki wpływające na rozwój otyłości u dzieci, konsekwencje zdrowotne, prowadzonych online przez Panią Natalię Wittek – Smorąg, przy użyciu platformy Teams,
które odbyły się w dniach
18 października 2022 r. – dla nauczycieli
21 października 2022 r. – dla intendentów.
Podczas szkoleń nauczyciele oraz intendenci zostali zapoznani z czynnikami które wpływają na rozwój nadwagi/otyłości u dzieci w zależności od ich wieku i etapu rozwoju oraz z konsekwencjami zdrowotnymi, społecznymi oraz ekonomicznymi otyłości u dzieci i ich rodziców.
_________________________________________________________________________________________________________________
Zajęcia otwarte w ramach programu „Zdrowe dziecko-zdrowy dorosły. Stop cukrowemu tsunami.”
Program edukacyjny „Zdrowe dziecko-zdrowy dorosły. Stop cukrowemu tsunami”